Регион 28. јули 2020. / 19:01

Дали Србија ќе го признае Косово?

Дали Србија ќе го признае Косово?

Но, и да се „утврди цената“ која Приштина ќе ја плати во замена за признавањето, како и дека е важно јавноста во двете општества да сфати што се случува во дијалогот.

Професорот на Факултетот за политички науки на Универзитетот ААБ од Приштина Неџмедин Спахиу кажа дека искуството со БиХ покажало како ќе се решава и судирот на Косово и Србија.

Смета, меѓутоа, дека односите ќе бидат проблематични и по конечното решение, а тврдењето го поткрепува со односите на Србија и Црна Гора.

Србија ја призна Црна Гора, но и понатаму е потребен дијалог за решавање на отворените прашања. Така ќе биде и со Косово, смета Спахиу.

Во таа смисла вели дека улогата на ЕУ ќе биде важна и по конечното решение и смета дека е време за тоа решение, бидејќи поради односите на Косово и Србија „губи“ целиот регион.

Новинарката на Радио-телевизија Косово Анамари Репиќ вели дека во дијалогот на Белград и Приштина е важно јавноста и општеството да сфатат што се случува и да учествуваат во тоа, бидејќи, како што оценува, на тој начин ќе биде избегната манипулација.

Битно е да им се испрати порака на граѓаните и да се види што сѐ е договорено по паузата од две години, кажа Репиќ.

Вели дека е охрабрувачко тоа што Европската Унија е вклучена како главен покровител, но и САД во улога на посредник и поддршка на ЕУ што, според неа, е клучно за напредок.

Оценува дека е клучно да се дојде до решение како Белград и Приштина ќе ги регулираат односите и дека Србите и Албанците треба да отворат дијалог во Косово за тоа како понатаму заеднички ќе живеат и како ќе се искористи потенцијалот за подобар живот и развој.

Заклучува дека е важно и лидерите да преземат одговорност и да ја разберат поддршката која ја пружаат најразвиените земји во светот и Западот, а со цел да им се помогне на луѓето нормално да живеат.

За да стане членка на ЕУ, Србија ќе мора да постигне договор за нормализација со Косово, потсетува новинарката и додава дека поглавјето 35 е едно од клучните во преговорите на Србија со ЕУ.