Регион 30. јануари 2020. / 15:47

Бугарското обвинителство го испитува италијанскиот отпад на “Блацион“ каде сопственици се Македонци

Бугарското обвинителство го испитува италијанскиот отпад на “Блацион“ каде сопственици се Македонци

Обвинителството на градот Варна започна со увид на 102 контејнери полни со ѓубре од Италија складирани во тамошното пристаниште. Како што пишуваат бугарските медиуми, новите контејнери со должина од 40 метри се поставени таму за време на предистражната истрага на 16 јануари оваа година.

Испраќач на тие 102 контејнери е истата фирма што ги испрати 25-те контејнери на 9 октомври минатата година исто така во пристаништето Варна.

Ист е и примачот, а тоа е на карго – софиската компанија “Блацион“ во која сопственици се државјани на Македонија и Италијанци.

Инспекцијата што започна денеска мора да утврди дали постои несовпаѓање помеѓу она што е наведено во царинските документи, односно товарот на пластика и гума, и вистинската содржина на контејнерите.

Отворањето на дел од првата пратка италијански ѓубре во присуство на обвинител од Регионалното обвинителство откри дека тој содржи текстилни ткаенини и дрвен отпад, а не пластика и гума, објави БНР.