Регион 10. септември 2019. / 15:17

Брнабиќ за недоразбирањето со Хрватска: Ова е конфликт меѓу фашизмот и антифашизмот

Брнабиќ за недоразбирањето со Хрватска: Ова е конфликт меѓу фашизмот и антифашизмот

Српската премиерка, Ана Брнабиќ, денес ја коментираше ситуацијата со размена на протестните ноти меѓу Србија и Хрватска, изјавувајќи дека тоа повеќе не е спор меѓу две држави, туку конфликт меѓу фашизмот и антифашизмот.

– Јас не би се мешала понатаму во тие ноти, затоа што мислам дека взаемните ноти нè воведуваат во „врзан круг“ во кој губиме јасна слика за тоа што се случи. А се случи тоа да нашата делегација, нашите млади кадети, отидоа да оддат почит на жртвите во Јасеновац, едно од најголемите страдалишта за време на Втората светска војна во Европа. – изјави Брнабиќ, за време на нејзината официјална посета на Луксембург.

Таа додаде дека ова не е конфликт меѓу Белград и Загреб или Србија и Хрватска.

– Ова е конфликт помеѓу фашизмот и антифашизмот. – рече таа.

Министерството за надворешни и европски работи на Хрватска соопшти вчера дека амбасадорката на Србија во Загреб, Мира Николиќ, одбила да прими протестна нота од Хрватска за „обидите за ненајавеното и нелегално влегување на припадници на српската армија“ во Хрватска.

Министерството за надворешни работи на Србија (МСП) по овој повод денес соопшти дека амбасадорката на Србија во Загреб имала состанок закажан на иницијатива на МСП за да предаде протестна нота. Претставниците на хрватското министерство одбиле да ја примат нотата од Србија, во обид да ја предадат својата нота, која српската амбасадорка одби да ја прими.

Делегацијата на српската Војска во неделата беше спречена да влезе во Хрватска, на одбележувањето на Денот на Јасеновачките новомаченици.

Српското министерство за одбрана соопшти дека посетата е најавена и дека во багажот имало службени униформи, кои, како што кажаа, биле дозволени и во согласност со правилата на службата.

Овој настан беше проследен со меѓусебни обвинувања од страна на српската и хрватската страна, која тврди дека дејствувала како сериозна држава.