Регион 11. март 2021. / 15:02

Брнабиќ: Не размислуваме за воведување задолжително вакцинирање

Брнабиќ: Не размислуваме за воведување задолжително вакцинирање

Српската премиерка Ана Брнабиќ изјави дека владата на Србија не размислува за воведување задолжителна вакцинација и дека тоа би било спротивно на сите стандарди на човековите права.

-Вакцинацијата е многу важна, но не можеме да ја направиме задолжителна бидејќи има категории на населението кои не можат да ја примат вакцината и за тоа можат да зборуваат лекарите. Но сите ние кои можеме да ја примиме, наша граѓанска должност е да го направиме тоа бидејќи со тоа ги штитиме и луѓето кои тоа не го можат, кажа Брнабиќ.

Таа се надева дека луѓето ќе го разберат тоа и дека има значително голем интерес за вакцинирање.

-Се надевам дека ќе продолжи така, денес почнува една голема кампања на повик за вакцинација преку телевизија, весници, билборди и ги повикувам, особено постарите, задолжително да се вакцинираат, кажа српската премиерка.