Македонија 18. јули 2019. / 13:48

Зошто Пановска не е на списокот на разрешени директори и покрај бројните „скандали” на Клиниката за Хематологија?

Зошто Пановска не е на списокот на разрешени директори и покрај бројните „скандали” на Клиниката за Хематологија?

Ирина Пановска, директорка на Клиниката за Хематологија, стана позната на јавноста, со тоа што делеше милионски тендери за нејзиниот татко Златко Пановски, директор на фармацевтската компанија „Д-р. Пановски”.

Врските татко и ќерка не завршуваат со Клиниката на Хематологија, Државната комисија за спречување на корупцијата пред неколку недели отвори и други семејни предмети за фамилјарниот бизнис во Министерството за здравство, со вонправно назначување на директорката Пановска, член на Комисијата на ретки болести, бидејќи тука постојат специјални фондови за високо специфични и скапи лекови, пишува порталот на албански јазик Журнал.

Таа исто така беше обвинета за нелегално и нетранспарентно носење на нова систематизација, со тоа што деградирала многу колеги. Државната комисија за спречување на корупцијата поднесе прекршок против В.Д. директорката на хематологија, Ирина Пановска. Како што е наведено, Пановска не доставила списоци за имотната состојба, иако според законот било потребно на секои шест месеци да се направи тоа. За прв пат во функција на В.Д. директор на Клиниката е именувана на 4 август 2017 година.

Бројни извештаи се стигнати до новинската агенција Журнал од персоналот на болницата предводена од Ирина Пановска, кои сакале да останат анонимни. Вработените во оваа болница укажуваат дека директорката за која станува збор ја претворила оваа клиника во сопствен имот и не прифаќа предлози од никого, иако од тоа страдаат повеќето пациенти.

– Тоа е вистински хаос што се случува под нејзино раководство. Страдаме и ние и пациентите. Таа ја смета клиниката како нејзин имот. – велат за Журнал некои вработени од Клиниката на хематологија.

Исто така, пациентите се жалат дека нема доволно лекови, и поради оваа причина тие купуваат во странство со поскапи цени за да бидат излекувани во болницата.

Вчера премиерот Заев разреши неколку директори на високи државни институции, но меѓу нив не беше директорката Ирина Пановска и покрај многуте сомневања за злоупотреба на службената должност и промет со милионските тендери со Министерството за здравство, за кое што исто така е обвинета и од ВМРО-ДПМНЕ.

Опозиционата партија ВМРО-ДПМНЕ одамна ја обвини директорката на Хематологија за милионските тендери добиени од Министерството за здравство.

– Семејната фирма на директорката на Хематологија доби милионски тендери од Министерството за здравство, владата замолчува. Ова е скандал со невидени размери. Во трите тендери, на Клиниката за хематологија беа доделени повеќе од 3 милиони евра за „Д-р. Пановски “. Директорката на Клиниката, Ирина Пановска Ставридис, е ќерка на Златко Пановски. – изјави Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

Тој рече дека премиерот Заев и Министерот за здравство, Венко Филипче, треба да одговорат дали Хематолошката Клиника се врати во приватна клиника на Пановски.

– Не постои ништо контроверзно за владата, без судир на интереси, без злоупотреба на службениот став, без корупциски скандал? Зарем ова не е државно финансирање кое оди на приватни сметки? За жал, ова не е и нема да остане единствено прашање за клиничките директори кои се во семејни врски со компаниите со кои клиниките имаат договори за враќање на парите. Постојат најмалку пет други клиники под раководство на Филипче и Заев. Од татко на ќерка, од братучед на братучедка, од брат на брат. Големи количини на пари се влеваат во приватните џебови на некои клиники. Во следниот период, ќе ги откриеме овие информации.Со СДСМ низ големата врата се враќа белата мафија во здравствениот сектор. – изјави Стоилковски.

Давина Стојаноска, член на Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ кажа дека додека пациентите во Хематолошката Клиника очекуваат лекови за живот, директорката на Клиниката, не може да одлучи дали има лекови или не. Пановска-Ставридис вели дека ниту еден пациент не останал без лекови, но исто така вели дека не е трагично ако не земале лекови неколку дена, бидејќи за скоро стигнале лековите.