Македонија 14. јули 2020. / 14:48

ЗНМ и СЕММ го осудуваат кршењето на изборниот молк

ЗНМ и СЕММ го осудуваат кршењето на изборниот молк

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) најостро ги осудуваат случаите на, како што велат, грубо прекршување на изборниот молк од страна на повеќе онлајн медиуми во текот на вчерашниот ден, што, како што се наведува во соопштението, претставува сериозно компромитирање на изборниот процес.

Се оди дотаму што медиуми коишто и самите потсетуваат како да се избегнат изборните нерегуларности, со своето известување ги нарушуваат правилата на известување од избори, до степен што си дозволуваат да објавуваат и проценки на изборните резултати и да соопштуваат непостоечки, неофицијални, податоци од досегашното гласање. Освен што на овој начин сериозно ги нарушуваат етичките стандарди и норми за известување при избори, со своето известување, овие портали се однесуваат во спротивност и со Изборниот законик, во кој што јасно е наведено дека „за време на изборниот молк престануваат сите облици на изборно медиумско претставување на учесниците во изборната кампања“ и дека се забранети „какви било облици на медиумско известување кои се отворено или прикриено во функција на нечија изборна кампања и можат да влијаат врз одлуката на избирачите“. Дополнително, штетат на самиот изборен процес, станувајќи орудие во рацете на партиски центри“ – велат од ЗНМ и СЕММ.

Од таму потсетуваат и на фактот дека дел од овие портали се наоѓаат на списокот на Државната изборна комисија за платено политичко рекламирање со парите на сите граѓани, од Буџетот, при што, велат од ЗНМ и СЕММ, со непочитувањето на фундаменталните принципи на известување тие се ставаат во ист кош со професионалните редакции.

Медиумите ги потсетуваме дека изборниот молк е фаза во која што на гласачите треба да им се овозможи да ги анализираат добиените информации за политичката понуда во текот на кампањата и да одлучат кому ќе му го доделат својот глас. Упатуваме повик до членките на Регистарот на професионални онлајн медиуми (www.promedia.mk) доследно и целосно да ги почитуваат професионалните и етичките стандарди во известувањето и да не послужат како средство за политичка агитација и пропаганда – пишува во соопштението.

ЗНМ и СЕММ ги повикуваат и агрегаторите на вести сериозно да се ангажираат во преиспитување на тоа дали ќе го отстапуваат својот простор за содржини со коишто се заобиколуваат и игнорираат професионалните стандарди и законските одредби.