Македонија 18. јануари 2021. / 17:11

Зеќири – Галовеј: Подготвеност за помош при обезбедувањето на вакцини

Зеќири – Галовеј: Подготвеност за помош при обезбедувањето на вакцини

Континуираната британска поддршка за процесот на реформи на јавната администарција во земјава и интензивирање на стопанската соработка меѓу двете земји беа меѓу темите на разговор на денешната средба на генералниот секретар на Владата, Мухамед Зеќири со амбасадорката на Обединетото Кралство во нашата земја, Рејчел Галовеј.

Галовеј честитајќи му ја новата функција изразила подготвеност за продолжување на соработката со уште поголема динамика.

Како што соопштија од прес-службата на Владата, на средбата беа истакнати придобивките од традиционално пријателските и одлични билатерални односи на Обединетото Кралство и Македонија, при што била констатирана безрезервната поддршка по однос на актуелните реформи за поефикасна јавна администрација и била изразена подготвеност за користење на британските искуства и решенија со цел подобрување на степенот на професионалност, ефективност и компетентност во работењето на администрацијата.

-Генералниот секретар Зеќири ја истакна важноста од спроведувањето на демократските реформи на јавната администрација, нагласувајќи дека Генералниот секретаријат и Владата продолжуваат во насока на создавање на ефикасна, стручна, отчетна и транспарентна администрација, која ќе обезбеди квалитетни услуги за граѓаните и бизнис секторот, се наведува во соопштението.

На средбата, се додава, се разговараше и за преземените мерки од страна на Владата, за намалување на последиците од здравствено-економската криза и беше изразена поддршка за пакетот мерки кои се преземаат за помош на компаниите и одредени категории загрозени граѓани.

Од страна на амбасадорката Галовеј, се наведува, била изразена подготвеност и отвореност за поддршка за помош при воспоставување контакти за поинтензивни разговори при обезбедувањето на вакцини за граѓаните на Македонија.

На средбата, позитивно беше оценета стопанската соработка меѓу двете земји, при што беше изразена надеж за интензивирање на добрата соработка во однос на обезбедување уште поголем број странски инвестиции, стои во соопштението од владината прес-служба.