Македонија 18. септември 2020. / 11:01

Заразено дете со Ковид-19 три дена одело во градинка – 11 дечиња ставени во изолација

Заразено дете со Ковид-19 три дена одело во градинка – 11 дечиња ставени во изолација

Во клон на градинката „Детска радост“ во Струмица вчера беше потврден прв позитивен случај на ковид-19 кај петгодишно дете, а во градинката се преземаат сите мерки за заштита на децата кои биле во контакт со заразениот, објавува Слободен Печат.

Во текот на вчерашниот ден добивме известување од родител на дете на возраст од 5 години кое престојува во еден од објектите на детската градинка, дека во нивното потесно семејство имаат лице позитивно на ковид-19 и дека во текот на денот цело семејство ќе биде тестирано како случаи сомнителни на ковид -19. По добиената информација одговорното лице за постапување во нашата градинка веднаш стапи во контакт со службата на ЦЈЗ Струмица и постапи согласно Алгоритамот за постапување во градинките во случај на појава на дете со симптоми, сомнително/ позитивно на ковид-19. Во текот на денешниот ден ја добивме информацијата од ЦЈЗ дека детето е позитивно на ковид-19, согласно Алгоритамот за постапување ги преземавме сите мерки и ги обезбедивме податоците за останатите дечиња – вели Васил Бубев, директор на ЈОУДГ „Детска радост“ Струмица.

Бубев додава дека набргу по ова е извршена дополнителна дезинфекција во градинката, како и тоа дека 11 дечиња се ставени во изолација.