Македонија 09. април 2020. / 20:51

Заразен вработен во АХВ, следи ли затворање на оваа институција?

Заразен вработен во АХВ, следи ли затворање на оваа институција?

Официјално еден заразен во централната дирекција на АХВ, вработена во секторот, каде раководител е Вања Кондратенко, брат на Зоран Кондратенко, бизнисмен кај кого беше дијагностицира Ковид 19, пишува АК-прес.мк.

Медиумите и јавноста во неколку наврати апелираа, дека вработениот Кондратенко, кој иако е во контакт со заразен член на своето семејство оди на работа и непречено си ги извршува своите работни обврски. Кондратенко се среќавал со луѓе, а учествувал дури и на состаноци во Министерството за здравство, каде бил присутен и министерот Венко Филипче, и сите доктори од кризниот штаб.

Според неофицијални информации, заразената во АХВ, учествувала на состаноци на Комисијата за заразни болести на која учествувал и Филипче, а била и во контакт со Зоран Атанасов.

На потег се институциите серизно да го истражат случајот и да утврдат дали вработената се заразила од непосреден контакт со Вања Кондратенко, брат на Зоран Кондратенко кај кого е потврден вирусот.

Дали поради аматеризмот на надлежните, Република Македонија ќе остане без контрола на безбедноста на храната, а со тоа ќе биде загрозено и здравјето на луѓето!? Бидејќи после ваков случај ќе треба да се затвори цела институција која е од витално значење за Република Македонија!?, пишува порталот.

Целиот текст можете да го прочитате тука.