Македонија 18. јануари 2019. / 12:54

Законот за употреба на јазиците се уште не е испратен на анализа во Венецијанската комисија

Законот за употреба на јазиците се уште не е испратен на анализа во Венецијанската комисија

Зошто Законот за употреба на јазиците се уште не е испратен на анализа во Венецијанската комисија иако беше ветувано дека тоа ќе биде сторено пред негово усвојување во Собрание.

Одговор нема. Во меѓувреме, ЗУЈ на 11 јануари минатата година беше усвоен во Собрание, а поради начинот на кој беше донесен, со европско знаменце, меѓу другото, претседателот на државата Ѓорѓе Иванов одби да го потпише.

Една година подоцна, Законот е објавен во „Службен весник“ само со потпис на претседателот на Парламентот Талат Џафери, што е уште едно прекршување на Уставот.

Што е спорно во ЗУЈ што ластите го „кријат“ од Венецијанска, повеќе во прилогот на порталот „Види вака“.