Македонија 19. јануари 2021. / 09:38

Вучиќ за вакцините: „Што би вредело ако ние сме здрави, а соседите имаат проблеми“

Вучиќ за вакцините: „Што би вредело ако ние сме здрави, а соседите имаат проблеми“

Српскиот претседател Александар Вучиќ, утрово го коментираше давањето на вакцини на Македонија. На новинарско прашање зошто го сторил тоа, Вучиќ одговори:

-Што би вредело ако ние сме здрави, а соседите имаат проблеми, рече Вучиќ.

-А, кога да им помогнеме? Нормално, кога им е тешко. Тоа е снаодливост на премиерот Заев кој се бореше за својата земја да обезбеди вакцини. Тоа не само што е братски потег од наша страна, туку одговорност, и покажавме дека не живееме во затворен круг. Сигурен сум дека и тие кога би биле во иста ситуација, би ни помогнале нам, рече српскиот претседател.

Тој рече дека нема проблем Србија да помогне и на Албанија доколку биде потребно и го окарактеризираше како нормален однос.

Вучиќ не објасни дали вакцините ќе бидат донирани, или, сепак ќе бидат купени од страна на нашата земја како што најави премиерот Заев вчера.