Македонија 20. октомври 2020. / 15:50

Вранишковски: Нема никакви преговори помеѓу Цариград и МПЦ

Вранишковски: Нема никакви преговори помеѓу Цариград и МПЦ

Јован Вранишковски од СПЦ вели дека тие не бегаат од преговори но оти им е нејасно зошто МПЦ ги прескокнува нив и одат директно кај Вселенскиот патријарх Вартоломеј.

Тој е дециден дека нема никакви преговори меѓи Цариград и МПЦ.

Имаше само обиди и барање на Вселенската патријаршија мериторно да решава по предметот по кој апелационо ја признава само МПЦ но не и другите цркви. Невозможно е без последици по целото православија да Патријаршијата одлучи и да наметне некакво непостоечко право на апелација за вакви предмети а тоа да нема одѕив во црквата.Односно, дали ќе се признар безусловно право на апелација на тронот на Константин априори за сите предмети во Црквата или тоа ќе го слогледуваат историски, канонски а најмогу еклисиошки. Тоа не е безначајно за единството на православната црква-вели Вранишковски за „Блиц“.