Македонија 05. март 2021. / 22:56

МПЦ бара да се одложи пописот

МПЦ бара да се одложи пописот

Поради растот на бројот на дневните зарази со коронавирусот и влошената епидемиолошката состојба со епидемијата на коронавирусот, Светиот Синод на Македонскатата православна црква – Охридска архиепископија повика привремено да се одложу пописот на населението кое власта го закажа за почетокот на следниот месец.

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница, одржана на 25 февруари 2021 година, разгледувајќи ги тековните црковни активности, обрна посебно внимание врз актуелните состојби, случувања и појави. Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница, одржана на 25 февруари 2021 година, разгледувајќи ги тековните црковни активности, обрна посебно внимание врз актуелните состојби, случувања и појави.

„Поради влошување на епидемиолошката состојба со ковид кризата кај нас, Синодот изразува загриженост и препорачува времено, по примерот на другите европски земји, кои од истите причини веќе ги одложија закажаните пописи и нашата земја да го следи нивниот пример, почитувајќи ги здравствените протоколи“, се наведува во соопштението.