Македонија 16. февруари 2020. / 09:09

Владата го задолжи Чулев да го реши проблемот со пасошите

Владата го задолжи Чулев да го реши проблемот со пасошите

Владата го заолжила техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев да утврди механизам и да изнајде начин за да го реши проблемот со пасошите, велат од владината прес служба по синоќешната седница.

– Владата ја разгледа и усвои Информацијата во врска со актуелната состојба и проблемот со издавање на патни исправи од страна на Министерството за внатрешни работи, и го задолжи ова министерство да утврди механизам, односно методологија и критериуми за начин на издавање на патни исправи до 24.03.2020 година, за кога е најавена испорака на дополнителна количина на обрасци на патни исправи, соопштија од владата.

Околу 4.900 обрасци за пасоши има останато во моментов, а 14.900 граѓани чекаат да им биде издаден пасош. Новата пратка на обрасци за патни исправи од економскот оператор „Веридос“ треба да стигне на 24 март, а како што информира претходно министерот за внатрешни работи Наќе Чулев се вложуваат натчовечки напори за забрзување на процесот и постои можност тие евентуално да стигнат десетина порано од тој термин.