Македонија 13. август 2019. / 18:04

Владата формира „Оперативен тим за борба против криминалот и корупцијата“ – Членови ќе се највисоките претставници на власта

Владата формира „Оперативен тим за борба против криминалот и корупцијата“ – Членови ќе се највисоките претставници на власта

Нденешната 149-та седница, Владата донесе одлука за формирање на оперативен тим кој преку координиран пристап бескомпромисно ќе работи во борбата против криминалот и корупцијата и кој ќе биде составен од највисоките претставници на институциите од извршната власт.

Со оперативниот тим ќе раководи заменик претседателот на Владата и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

Исто така, во оперативниот тим ќе членуваат и министерката за правда Рената Дескоска, заменик министерот за внатрешни работи, Агим Нухиу, директор на Бирото за јавна безбедност, Сашо Тасевски, директорот на Финансиска полиција, Арафат Муареми, директор на Царинската управа на Република Северна Македонија, Ѓоко Танасоски, директорката на УЈП, Сања Лукаревска, директорот на Управата за финансиско разузнавање, Блажо Трендафилов, досегашниот заменик директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Ариф Асани и директорот на Агенцијата за национална безбедност, Виктор Димовски.

Со оваа одлука Владата покажува силна решеност да не запре борбата против криминалот и корупцијата како стратешка определба, се наведува во соопштението на Владата.