Македонија 25. септември 2020. / 21:17

Вицепремиерот Битиќи контра министерот Бектеши по прашањето на етничките субвенции во приватните компании

Вицепремиерот Битиќи контра министерот Бектеши по прашањето на етничките субвенции во приватните компании

По изјавата на министерот за економија Крешник Бектеши кој му порача на потпртседателот на СДСМ, Коста Петров, да ја прочита владината програма страна 39 параграф 3, вечерва во интервју за Телевизија 24, вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи кажа што го сочинува параграфот 3 и рече дека клучот по етничка основа не одговара на модерна развојна и конкурентна економија.

Во владината програма стои дека „Владата ќе се осигура да креира афирмативни мерки за различните категории на граѓани со различности во нашата економија“, истакна Битиќи. Битиќи потоа потврди дека клучот по етничка основа не може да биде клуч кој одговара на модерна, развојна и конкурентна економија, туку компетентноста и професионалноста е клучот за сето тоа, а афирмативни мерки треба да има за сите граѓани.

Треба да се фокусираме на економија,економија и економија затоа што само тоа ќе донесе подобар живот, истакна Битиќи говорејќи за тоа како треба да биде насочена владината стратегија.