Македонија 12. мај 2020. / 16:01

Уставен нема да ја разгледува ни втората одлука за вонредна состојба

Уставен нема да ја разгледува ни втората одлука за вонредна состојба

Ниту втората одлука претседателот Стево Пендаровски за прогласување вонредна состојба нема да биде предмет на проверка од Уставниот суд. Денеска судиите одлучија дека одлуката не е спорна.

Минатата недела Судот не поведе постапка за оценка на уставноста и законитоста ниту за првите 30 дена на вонредна состојба, што ја прогласи Пендаровски.

Уставните судии во четврток ќе разгледуваат и иницијативи поднесени до нив во врска со полицискиот час и ќе утврдуваат дали со оваа мерка се прекршени основните човекови права на слободно движење.