Македонија 03. март 2020. / 10:31

Училиштата „Рајко Жинзифов“ и „Никола Вапцаров“ во Чаир сега имаат албански имиња

Училиштата „Рајко Жинзифов“ и „Никола Вапцаров“ во Чаир сега имаат албански имиња

Министерот за образование Арбер Адеми на Фејсбук објави дека се променети имињата на две училишта во Чаир – „Никола Вапцаров“, кое сега се вика „Исмаил Ќемали“ и „Рајко Жинзифов“ кое сега е „Имри Елези“.

Советот на Општина Чаир гласаше за промена на овие имиња уште во 2012, беа поставени и нови табли, но административно во документите се уште стоеја старите називи

Адеми ги објави и документите од Централниот регистар.

Откако ги потпишав потребните документи, прашањето со имињата на на училиштата во Чаир конечно е затворено, напиша Адеми на Фејсбук.