Македонија 03. декември 2019. / 21:38

Сиљановска: Уставниот суд наликуваше на продолжена рака на власта кога требаше да пресуди во името на правото

Сиљановска: Уставниот суд наликуваше на продолжена рака на власта кога требаше да пресуди во името на правото

Во вчерашната емисија на Алфа ТВ проф. Др. Гордана Силјановска Давкова истакна дека во некои случаеви Уставниот суд кога требаше да донесе конечна одлука во името на правото и правдата наликуваше на продолжена рака на власта.

Уставните судии впрочем веројатно под притисок што доаѓаше од истата страна не постапуваше во ситуации кога секој Уставен суд би постапувал. Состојбата со референдумот, состојбата со Преспанскиот договор, состојбата со исто така со уставните измени.

Тоа беше време кога требаше да биде гласен како што беа некои други судови како Португалија, истакна Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова посочи дека ако уставните судии решиле да се одважат и навистина да бидат бранители на Уставот и на правото но и на правдата, наместо да бидат исплашени од власта иако понекогаш наликуваат на продолжена рака на власта. Пратениците можат да го автентично толкуваат членот 11 – а бидејќи тој е дел од закон, но повторно јас кажувам.