Македонија 22. мај 2020. / 10:04

СДСM: Ако нема договор по сила на закон избори на 21 јуни

СДСM: Ако нема договор по сила на закон избори на 21 јуни

Потребни се избори во привиот можен рок, заради заштита на здравјето на граѓаните и подготовки за новиот пик од корона вирусот наесен, се вели во утринското соопштение од СДСМ аргументирајќи дека брзите избори се за побрзо опоравување и трансформирање на македонската економија и повторно ставање во функција на институциите кои се клучни за  нормално функционирање на системот.

-Не смееме да дозволиме да се нанесе штета на државата, штета на граѓаните и никако не смееме да дозволиме земјата да се воведе во уставна криза. СДСМ тоа нема да го дозволи, наведуваат од партијата.

Оттаму велат дека како одговорна партија сакале компромис и затоа учествувале на лидерските средби, но, додаваат, ако ВМРО-ДПМНЕ не сака договор, дека од партијата нема да дозволат штета на државата и граѓаните.

– Договор е можен се додека трае вонредната состојба. Ако нема договор по сила на закон датумот за избори води на 21 јуни.