Македонија 16. октомври 2018. / 21:14

Ременски: Уставот е како кошула, треба да се адаптира на телото

Ременски: Уставот е како кошула, треба да се адаптира на телото

Пратеничката oд СДСМ, Фросина Ременски денеска на седница во Собранието, изнесувајки го своето гледање на уставните промени, го кажа следново: „Уставот е како една кошула која треба да се адаптира на телото“.

Таа вели дека нашиот идентитет ќе се менува, ќе бидеме граѓани на ЕУ и на светот.

Taa вели дека и во македонското ткиво ако се запрашаме за идентитетот, едни ќе тврдат дека имаат потекло од Александар Македонски, а други вели ќе бидат пред дебата колку сме антички Македонци.

Според неа, не треба да робуваме на историски тези.

Таа вели дека се појавува и историска патетика кога се говори дека друг одлучувал за македонскиот народ.