Македонија 07. ноември 2019. / 09:48

Професорот Владимир Трајковски откажа учество на конференција во Србија поради ,,Северна”

Професорот Владимир Трајковски откажа учество на конференција во Србија поради ,,Северна”

Проф. Д-р. Владимир Трајковски, професор по генетика, на својот Фејсбук профил напиша дека го откажал своето учество на конференција во Србија поради „пежоративноста на придавката пред името Македонија“, и потенцира дека повеќе нема да учествува на ниту една конференција на која се користи името „Северна“ пред винстнското име на земјата – Македонија.

-Штотуку откажав учество на конференција кај северниот сосед на „Северна”, заради пежоративноста на називот на нашата држава Македонија до моето име. Покрај моите напори да биде вратено вистинското име на нашата држава во кое за краток период и успеав, но поради официјалната политика на северниот сосед, повторно беше вратен пежоративниот назив пред името Македонија. Ако можам јужните соседи и некако да ги разберам во нивните етноцидни намери, поранешните ЈУ народи не можам да ги сфатам. Изјавувам дека нема да учествувам на ниту една конференција кај поранешните ЈУ држави кои ќе го користат сложениот назив на мојата татковина, покрај моето име. Македонија вечна! – напиша професорот Трајковски.