Македонија 14. June 2018. / 13:08

Пратеникот на СДСМ Ферид Мухиќ во одбрана на претседателот Иванов: Хан не смее да се однесува арогантно

Пратеникот на СДСМ Ферид Мухиќ во одбрана на претседателот Иванов: Хан не смее да се однесува арогантно

Сакам сосема кратко да изразам еден вид протест во одбрана на достоинството на сите наши институции во државата. Имено, на Македонија и е потребно и има неприкосновено право за меѓународно почитување, истакна на денешната собраниска седница пратеникот Ферид Мухиќ.

-Иритиран сум од вчерашната арогантна изјава на Јоханес Хан на сметка на претседателот на една самостојна, суверена држава Република Македонија. Не може да дели лекции никој на претседатели на држави без оглед каков е ставот. Тоа е суверено право на институциите и граѓаните на таа држава и вакво непримерено делење лекции јавно го покажува неговиот став кон Македонија, со оваа изјава покажа минимум почитување односно никакво почитување и мислам дека мораме да се залагаме за достоинството. Ако треба ќе бидеме ние најголеми критичари на секој наш претставник, но апсолутно не смееме да допуштиме нерушување на нашето достоинство и суверенитет, нагласи Мухиќ.

Пратеникот побара поддршка од колегите и во идните ситуации да бидат усогласени за вакви прашања без оглед какви се нивните ставови.