Македонија 02. март 2019. / 18:29

Пратениците со предлог: „Рамковниот“ од јуни да добие министерство

Пратениците со предлог: „Рамковниот“ од јуни да добие министерство

Артан Груби, Зеќир Рамчиловиќ, Џеват Адеми, Реџаил Исмаили и други, во Собранието предложија измени на Законот за организација и работа на органите на државната управа и на Законот за Владата, пренесе Експрес.

Со измените се предлага да се основа ново министерство за политички систем и односи меѓу заедниците.

– Заради функционирање на државата во делот на работите поврзани со политичкиот систем, спроведување на Охридскиот рамковниот договор и принципите кои произлегуваат од овој Договор како и унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците во Република Северна Македонија, се појави потреба да се основа ново министерство за политички систем и односи меѓу заедниците. – пишува во законското образложение.

Законот ќе почне да се применува од 1 јуни 2019 година.