Македонија 06. април 2020. / 14:05

САД сепак ни е најголем пријател: Стигна милионска помош за справување со вирусот Ковид19

САД сепак ни е најголем пријател: Стигна милионска помош за справување со вирусот Ковид19

Владата на САД одобри 1,1 милиони долари за спречување на ширењето на корона вирусот во Македонија. Преку Агенцијата за меѓународен развој (УСАИД), Соединетите Држави ги трансферираат овие средства до СЗО и УНИЦЕФ, со цел имплементирање активности за поддршка на напорите на земјата, како одговор на Ковид-19.

УСАИД, во тесна соработка со Владата на Македонија, меѓународните хуманитарни партнери, но и други организации, ги идентификува приоритетните области, каде што ќе се инвестира.

-Во овој период на несигурност и анксиозност, заедничката работа е поважна од било кога. Уверена сум дека поддршката која ја даваме со овој помошен пакет ќе доведе до суштински резултат во борбата на Македонија против Ковид-19, истакнува амбасадорката на САД во Македонија, Кејт Мери Брнз.

Во рамките на оваа помош, властите на САД ќе поддржат:

1. Зајакнување на лабораторијата, подготвувајќи системи за поголем опфат на тестирање на КОВИД-19.

2. Истражувања и брз одговор, што ќе придонесе за рано откривање и истражување базирано на случаи за КОВИД-19. УСАИД, воедно, им помога на државите преку тренинзи на тимовите за брз одговор, да ги истражат случаите и ефикасно откривање на нивните контакти.

3. Комуникација која ќе помогне во едукација на граѓаните, за тоа кои чекори да ги преземат и како да се однесуваат за да се спречи ширењето на вирусот – специфични медиа кампањи.

4. Менаџмент по случаи, кој ќе ја зајакне клиничката лекарска заштита, намалувајќи го ризикот на трансмисија на други лица.

5. Превенција на инфекции и контрола на превенција, како и контрола на инфекциите во здравствените установи.

Повеќе од 20 години, Соединетите Држави имаат инвестирано околу 11,5 милиони долари во здравството и повеќе од 738 милиони долари вкупно, како помош за Македонија, со цел создавање на подобри услови за граѓаните во голем број области, вклучувајќи ја безбедноста, земјоделството, граѓанското општество, економскиот развој, создавањето работни места, вклученоста на жените во бизнисот и образованието.