Македонија 25. декември 2019. / 12:44

Пендаровски за Коха: Нема да пратам амбасадор, ако има двојно државјанство

Пендаровски за Коха: Нема да пратам амбасадор, ако има двојно државјанство

“Ќе ги вратам сигурно! Новиот закон за надворешни работи е во подготовка и објавен во Енер. Амбиците на Министерството за надворешни  работи се тој да биде изгласан до распуштање на парламентот. Јас би сакал ова да успеe, вели претседателот Стево Пендаровски за весниот Коха. 

Со новиот закон се предвидени неколку членови  кој се врзани со двојното државјанство. Сепак актуeлниот Закон за Надворешни работи, вели дека само државјани на Северна Македонија може да се именуват за амбасадори. Не дозволува луѓе со двојно државјанство да бидат амбасадори. Јас ќе ги  следам овие информаци по медиумите . Побарав од службите пред да дојдат  предлозите кај мене за да ги потпишам указите, сите предлози и формално да се проверуват преку институците, и ако има само еден со двојно државјанство, нема да го потпишам указот за да се именува амбасадор. Нема да го пратам како амбасадор, бидејќи на тој  начин јас не го почитувам Законот”, вели за весникот КОХА, Преседателот Стево Пендаровски.