Македонија 17. септември 2019. / 12:18

Пендаровски-Туск: Македонија донесе тешки одлуки за чувствителни прашања, очекуваме датум за преговори во октомври

Пендаровски-Туск: Македонија донесе тешки одлуки за чувствителни прашања, очекуваме датум за преговори во октомври

Претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски, денеска оствари средба со претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск.

На пријателската средба беа разменети мислења за севкупните состојби во Македонија и во регионот, како и за аспирациите на државата за членство во Европската унија.

Претседателот Пендаровски истакна дека Македонија во изминатите две години донесе тешки одлуки за многу чувствителни прашања, вклучувајќи ја Преспанската спогодба со Република Грција и Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Бугарија, и спроведе суштински и темелни реформи во многу клучни области, со што ја потврди својата посветеност на евроинтегративниот процес.

Претседателот Пендаровски изрази очекување дека Европскиот Совет во октомври ќе ги валоризира напорите на државата и ќе ја верификува 10-тата препорака на Европската Комисија преку одредување на датум за почеток на пристапните преговори за членство на Македонија во Европската унија.

Почетокот на пристапните преговори, според претседателот Пендаровски, ќе биде силен импулс за натамошно реализирање на суштинските реформи во државата до нејзиното идно членство во унијата, што ќе придонесе за севкупната стабилност и просперитет на државата и на регионот.