Македонија 08. март 2021. / 12:48

Пендаровски очекува Планот за борба против корупција  да даде резултати

Пендаровски очекува Планот за борба против корупција  да даде резултати

Претседателот Стево Пендаровски денеска го прими заменик претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, кој го информираше за мерките од усвоениот План за борба против корупција.

Како што соопштија од кабинетот на Претседателот, Пендаровски го поздрави системот на мерки и изрази очекување дека тие ќе овозможат ефикасна превенција и борба со корупцијата.

-Борбата против криминалот и корупцијата е од исклучително значење во процесот на евроинтеграцијата, во градење на правната држава и за стекнување на доверба на граѓаните во институциите. За да постигнеме резултати во овој процес неопходна е целосна транспарентност, соодветни законски решенија и санкции, и придонес од сите институции, истакна на средбата претседателот Пендаровски.

Во таа насока, како што се наведува, претседателот Пендаровски, посочи дека е подготвен соодветно да ги поддржи мерките од новиот План за борба против корупција.

Паралелно со темелни институционални промени, според претседателот Пендаровски, важен сегмент во борбата со корупцијата е подигнување на јавната свест и охрабрување на граѓаните да пријавуваат случаи на корупција, стои во соопштението.