Македонија 31. март 2020. / 18:25

Пендаровски: Нема потреба од воведување поригорозни мерки во ограничувањето на движењето

Пендаровски: Нема потреба од воведување поригорозни мерки во ограничувањето на движењето

Нема потреба од воведување поригорозни мерки во ограничувањето на движењето, а не се разгледува ниту опцијата за 24 часовен полициски час, одговори претседателот Стево Пендаровски после седницата на Советот за безбедност.

Ниту на оваа седница, а од тоа што го знам ниту на главниот штаб кој е лоциран во владата не разгледувата таква мерка бидејќи се цени дека во овој момент нема никаква потреба од воведување на поригорозни мерки во ограничување на движењето на нашите граѓании,  изјави Пендаровски.

Тој додаде дека се смета дека со ова ниво на ограничување на движење се постигнуваат задоволителни ефекти.

Според компаративните статистички показатели нашата земја во однос на досега заразените, починатите, тестираните и така натаму на сите витални индикатори не е под нивото на земјите членки на Европската Унија а во некои од тие е и понапред во позитивна смила.“ изјави Пендаровски