Македонија 25. септември 2020. / 19:48

Ордановски: Оваа владa на СДСМ нема да го заврши целиот мандат

Ордановски: Оваа владa на СДСМ нема да го заврши целиот мандат

Во вечерашното издание на “Само интервју” гостуваше новинарот Сашо Ордановски, кој зборуваше за моменталната владина гарнитура, политичките случувања во државата, како и за позициите на двете најголеми политички партии во Република Македонија.

Според Ордановски, најголем профитер од овие избори е ДУИ која ненамерно поради неизлезноста на македонските гласачи, освои најмногу пратеници на парламентарните избори. Исто така Ордановски посочи дека ќе има искрења и недоразбирања помеѓу СДСМ и ДУИ поради нивните недорасчистени сметки од минатиот мандат, како и поради барањата во новиот мандат.

СДСМ ќе има проблем, искрено не верувам дека ќе го завршат мандатот како што планираат. Ќе имаат проблем и внатре во коалицијата, но и со ВМРО-ДПМНЕ кој полека се активира и реагира на секој потег на власта. Исто така, еден од потенцијалните проблеми е однесувањето на Артан Груби, кој декларативно побара субвенции само за Албанците”, вели Ордановски.

СДСМ одигра прилично паметно со албанскиот блок и придоби голем број на гласови, иако можеби и не очекуваа толку. СДСМ е мултиетничка партија сега и кога станува збор за бројот на гласачи, не можеме да бидеме секогаш сигурни, бидејќи не знаеме чиви гласови ќе легнат на контото на СДСМ, истакна Ордановски.