Македонија 13. март 2021. / 17:57

Од галеријата ненамерно ги помешале боите на делото од видео-записот на Гарванлиев

Од галеријата ненамерно ги помешале боите на делото од видео-записот на Гарванлиев

Дојде до ненамерна грешка која се случила при варосување во објектот Даут пашин Амам уште пред околу пет години, за „Фокус“ изјавија од Националната галерија по настанот со видео-записот на нашиот евровиски претставник Васил Гарванлиев.

„Редоследот на боите на делото омаж на Андреј Рубљов од Жанета Вангели ненамерно била прикаченa со poгрешен редослед. Грешката е исправена, длабоко се извинуваме“, додаваат оттаму за „Фокус“.

Имено, по промоцијата на видео-записот, во јавноста следеа обвинувања дека во позадина на Васил се гледа уметничко дело со идентични бои како бугарското знаме. Вчера за „Фокус“, Гарванлиев појасни дека делото е посветено на Исус и дека нема никаква поврзаност со бугарското знаме. Порача дека Македонија ќе ја претставува со црвено-жолта боја и повика на солидарност.