Македонија 29. мај 2020. / 13:51

Новозаразените од коронавирус од Чаир, Бутел, Сингелиќ не сакаат да кажат со кого имале контакти

Новозаразените од коронавирус од Чаир, Бутел, Сингелиќ не сакаат да кажат со кого имале контакти

Денеска се регистрирани 58 заразени од коронавирус, објави Фактор.

Лекарите се жалат дека новозаразените во последните неколку дена одбиваат да кажат со кого имале контакти.

Според епидемиологот, Љуљзиме Бајрами, голем број од заразените стравуваат да откријат каде биле пред да се заразат и со кого оствариле контакт. Додава дека ова уште повеќе го отежнува процесот на спречување на вирусот Ковид-19.

Љ.Б.: „Тие не ни кажуваат кој со кого имал контакт со цел да ги откриеме новите жаришта и да го спречиме ширењето на вирусот“.
ТВ21: Од кое место се овие семејства?
Љ.Б: Од Чаир, Бутел, Сингелиќ, ….

Радиологот Едмонд Вејсели, вели дека ако сакаме да го спречиме коронавирусот треба да имаме меѓусебна соработка со лекарите.

„Искрено проблем е што пациентите стравуваат да направат контрола кај лекарот, да одат да се пријават и пред сѐ да го зачуваат здравјето на нивните семејства, бидејќи ова е превентивна мерка за ширење на вирусот Ковид-19“, вели Едмонд Вејсели.