Македонија 31. јули 2020. / 23:22

Муцунски до Јанчев: ВМРО-ДПМНЕ не е акционерско друштво, па да се ,,преземе”

Муцунски до Јанчев: ВМРО-ДПМНЕ не е акционерско друштво, па да се ,,преземе”

Тимчо Муцунски, секретар за меѓународна соработка на ВМРО-ДПМНЕ на Фејсбук пред малку објави реакција по изјавата на градоначалникот Митко Јанчев дека ќе ја преземе партијата.

За мене терминологијата е многу значајна. „Преземање” се прави на корпоративен ентитет. Постојат повеќе видови на преземања коишто ги познава современото корпоративно управување. За разлика од корпоративниот свет, во науката за политиката и политичката пракса статусот/функцијата во демократските земји се здобива преку демократски методи. „Демократија” и „преземање” се веројатно два најдалечни поими во еден современ политички систем. Во таа смисла, ВМРО-ДПМНЕ не е акционерско друштво, туку политичка партија. Оттука, легитимитетот го дава и го одзема највредниот дел од партијата – членовите, порачува Муцунски.