Македонија 23. октомври 2018. / 10:55

Министерот за надворешни работи на Словенија во посета на Македонија

Министерот за надворешни работи на Словенија во посета на Македонија

Ова е втора посета на РМ на Миро Церар годинава, но овој пат во својство на шеф на словенечката дипломатија. На  почетокот на април, беше во официјална посета на земјава како премиер на словенечката Влада. Овој пат повод за утрешната посета е меѓу другото и отворањето на новиот објект на Амбасадата на Република Словенија во Македонија.

Словенија беше една од првите земји што ја призна Македонија под нејзиното уставно име и прва која склучи  дипломатски односи со Македонија. Минатата година ја одбележавме 25-годишнината од истата. Исто така и прва отвори Амбасада во Скопје, а Македонија го отвори своето прво дипломатско претставништво токму  во Љубљана.

Сето ова време, односите помеѓу државите се пријателски и партнерски, која се потврдува со интензивната политичка и професионална соработка, склучени договори, заемната поддршка при кандидатурите како  и посетите во сите области и нивоа.

Добрите политички односи се одразуваат исто така и во други сфери. Мислам дека интензитетот на посетите и состаноците на сите нивоа претставуваат добра основа за дефинирање на приоритетните прашања за идниот развој на соработката, како  и сум убеден дека постојат многу можности за зајакнување на односите меѓу двете земји.

Македонија е наш важен економски партнер. Особено сум задоволен што Словенија е една од главните земји-инвеститори во Македонија. Таа е исто така една од приоритетните земји во областа на развојната соработка; во периодот од 2005 до 2017 година, на Македонија и се доделени 17,46 милиони евра за развојна помош. Многу е важно заеднички да понудиме перспектива за младите луѓе.

Минатата година 782 студенти од Македонија студираа во Словенија, изјави Церар.