Македонија 16. јули 2020. / 13:18

Мицкоски: СДСМ спроведе масовен поткуп, но ВМРО-ДПМНЕ победи во најголем број на општини, оптимисти сме за формирање Влада

Мицкоски: СДСМ спроведе масовен поткуп, но ВМРО-ДПМНЕ победи во најголем број на општини, оптимисти сме за формирање Влада

Народот се определи за промени и за тоа дека живееме во реалност која е тешка и мачна за граѓаните. Има еден непобитен факт, таа мачна и тешка реалност донесе апатија и разочараност на граѓаните од политиката, , изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на денешната прес-конференција

Важно е што во Македонија расположението е опозициско, а резултатите покажуваат дека опозицијата освои повеќе гласови од власта. А, ВМРО-ДПМНЕ без Беса во редовите на СДСМ освои повеќе пратенички мандати. ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За обнова на Македонија“ победија во 41 општина, изјави Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ заедно со Коалицијата победи во Скопје, победи во Ѓорче Петров, во Бутел, Гази Баба, Аеродром, Кисела Вода, Сопиште, Петровец, Илинден, Македонски Брод, во Велес, Карбинци, Виница, Кратово, Зелениково, Македонска Каменица, Зрновце, Пробиштип, Пехчево. Победивме во Свети Николе, Штип, Чешиново – Облешево. Победивме во Босилово, Гевгелија, Градско, Демир Капија, Василево, Росоман, Кавадарци, Кривогаштани, Могила, Неготино. Победивме во Прилеп, во Вевчани, Дебарца, Охрид, Струга, Демир Хисар, Кичево, Брвеница и Јегуновце.

Овој резултат е постигнат во едни тешки околности, силни притисоци, и бројни нерегуларности. Власта спроведе масовен, масовен поткуп. Денес сајтот на Државната изборна комисија не работи. А, добиваме различни информации дека сомнително се броени и изнесувани податоците. И со ова се боревме и во текот на целата кампања. А, не сакаме ова да стане главна тема во кампањата затоа што понудата и обновата е она што им треба на граѓаните. Сето ова ми дава за право дека ВМРО-ДПМНЕ го има најголемиот кредибилитет да се бори за состав на новата Влада. Кога треба да се соочиш со сериозни предизвици, јас сум оптимист затоа што настапуваме чесно и принципиелно, изјави Мицкоски.

Мицкоски додаде дека алтернативата на сето ова е Заев и продолжување на агонијата, и дека ова е тешка битка и дека заедно со граѓаните, ќе победат. А ова е земја на народот и ВМРО-ДПМНЕ е најголемата политичка сила.