Македонија 05. април 2020. / 15:18

Мицкоски: Како човек ми се гади кога ќе видам дека нема пари за маски, а има пари за СЈО

Мицкоски: Како човек ми се гади кога ќе видам дека нема пари за маски, а има пари за СЈО

На новинарското прашање како ја коментира уредбата на владата за исплата на пари за СЈО во време на вонредна состојба и задолжувања во странство за пополнување на буџетските дупки, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вели дека му се гади кога ќе види дека нема пари за маски, а има за огромните плати во СЈО.

Кога ја добив таа информација и кога ја прочитав уредбата со сила на закон која што се однесува на згрижување и финансиски надомест на сите оние слуги во обвинителството и судството на СДСМ кои што добија приоритет пред да речеме оние кои што се во првите борбени редови против пандемијата лекарите, медицинскиот персонал како човек навистина се згрозив за тоа како се злоупотребува оваа моќ која што е акумилирана во власта т.е во неколкумина, неколку формални и еден неформален кој што седи и кој што диригира што треба да има приоритет, а што не треба да има приоритет – вели Мицкоски.

Тој додаде дека со таквата одлука се покажало оти за власта здравјето и безбедноста на медицинските лица воопшто не е приоритет.

Замислете приоритет имаат тие неколкумина дечиња на слугите во судството и обвинителството на СДСМ на сметка на сите оние медицински лица, сите оние доктори кои што се во првата борбена линија и се справуваат со оваа пандемија голораки. Навистина не можам ниту како човек, ниту како политичар да кажам освен тоа дека ми се гади од ваквиот начин на злоупотреба на чувствата на луѓето и она со кое што денеска се соочуваат македонските граѓани, македонската нација, останатите граѓани кои што живеат во Македонија. И навистина апелирам сето ова кое што се случува во најскоро време да престане да се случува бидејќи тоа ниту носи добро во справувањето со пандемијата, ниту носи добро за граѓаните на нашата држава – истакна Мицкоски.