Македонија 30. јули 2020. / 23:19

Мицкоски: Градоначалниците на СДСМ беа главните кои спроведуваа вонинституционален поткуп

Мицкоски: Градоначалниците на СДСМ беа главните кои спроведуваа вонинституционален поткуп

Во дебатната емисија „Што не е јасно?“ на „Алфа“ телевизија, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, се осврна на моменталната политичка ситуација, одржаните предвремени парламентарни избори, како и за очекувањата по изборите и можните коалицирања и обезбедувањето парламентарно мнозинство,

Мицкоски потенцираше дека политичката кампања која што се водела непосредно пред одржувањето на изборите, била крајно корумпирана, недемократска и криминална. Според Мицкоски доказ за тоа се поткупот и уцените кои кои што беа забележани од полициски службеници, односно бројни случаи кои што се заведени во билтенот на МВР.

Изборите за жал не беа ниту фер, ниту демократски. И уште пожално е што главни иницијатори на таквите избори беа поголемиот дел на градоначалници од СДСМ, кои директно учествуваа во поткупот, уцените и заканите кон граѓаните. Се делеа пари на рака, се делеа т.н социјални пакети, се асфалтираа улички спротивно на законот и уште голем број прекршоци коишто ја нарушија изборната кампања. ВМРО-ДПМНЕ влезе голорако во оваа битка, со цел да се заштити македонскиот народ и државата, наспроти криминалци, рекетари и луѓе коишто учествуваа во валканите игри – вели Мицкоски.

Мицкоски изјави дека во голем дел од општини во Република Македонија е забележан поткуп, односно истиот е санкциониран онаму каде што е фатен на дело, но бидејќи поткупувањето траело со месеци наназад, едноставно е невозможно да се следи таквиот начин на уценување на граѓаните.

Голем број на граѓани биле предмет на уцени по однос на нивните работни места, користењето на одредени субвенции, како и предмет на директни физички закани како од одредени лица, така и од градоначалниците – вели Мицкоски.