Македонија 17. ноември 2019. / 17:55

Мицкоски до идните функционери: Сега предупредувам, тогаш ќе дејствувам, народот нема ништо од тоа кога политичарите ќе речат „извинете”

Мицкоски до идните функционери: Сега предупредувам, тогаш ќе дејствувам, народот нема ништо од тоа кога политичарите ќе речат „извинете”

Јас верувам во принципи и вредности. И во една поинаква слика за политичарот од онаа каква сме навикнале да ја гледаме овие 28 години.Не смееме да го разочараме народот, ниту на функциите да гледаме како некое наследено право. Функцијата пред да биде привилегија, е одговорност. Одговорност кон народот и кон Македонија. Моето најголемо настојување ќе биде да има апсолутна правда и секоја неправда која ќе биде докажана, секоја злоупотреба која ќе биде направена да биде жестоко казнета, без оглед кој е од каде доаѓа и колку е близок со мене, изјави лидерот на ВМРО ДПМНЕ Христијан  Мицкоски  на одбележувањето на 28 годишнината на УМС на ВМРО-ДПМНЕ

Сигурно се запрашувате зошто посветувам толку многу внимание во настапите со испраќање на пораки до идните пратеници и оние кои ќе ја имаат одговорноста во Владата на ВМРО-ДПМНЕ? Затоа што сега сакам да укажам тоа што не смееме да правиме затоа што кога ќе дојдат на позициите треба да знаете дека тогаш ќе се дејствува, и не сакам да рече некој, не предупредил, некој не кажал.. Тогаш ќе биде доцна, секое отстaпување од принципите и моралниот кодекс ќе биде санкционирано.

Народот нема ништо од тоа кога политичарите ќе речат „извинете”. Вообичаено тогаш штетата е направена, а времето не се враќа. Мора да се дејствува пред да биде направена грешката.

Принципите за кои говорам нема да бидат слово на хартија или напразно кажан збор, туку морален кодекс кој мора да го знае и применува секој кој ќе ја има одговорноста да му служи на народот.

Овој морален кодекс, е за да не дојде до грешки, за да ја смениме сликата за политиката во Македонија.

Прво, Нема да има предолго останување на функција, затоа што секоја таква појава, колку и таа успешно да се обавува, предизвикува рутинизирање, и чувство на самодоволност, и арогантност која доведува до одлепување од народот. И така се намалува квалитетот, а максимумот кој треба да се даде се сведува на минимум. Нам не ни требаат функционери кои ќе бидат заштитени како бели мечки. Функцијата не го прави човекот, туку човекот ја прави функцијата, а таа мора да му служи на народот.

Второ, ако има некој функционер кој сака да обавува и функција да биде истовремено бизнисмен, нека заборави на тоа. Не може тоа така. Овој народ мора да има луѓе на позиции кои треба да им одговорат на барањата на граѓаните, а не на личните бизнис интереси.

Трето, мора да излезе на површина квалитетот на луѓето и нивните способности. И доколку има некој кој што е надвор од нашата коалиција и партија, а кој што е подготвен да се вложи со своето знаење и квалитет на одредена позиција ќе биде добредојден тоа да го направи. Бидејќи таквиот избор на квалитетни кадри носи бенефит за народот, за државата, па и за нашата партијата, зошто граѓаните ќе ја наградат и партијата поради луѓето кои чесно и одговорно работат.

Четврто, администрацијата мора да се ослободи од стегите во кои сега работи. Реваншизмот не смее да биде слика која се повторува 28 години, туку тој треба да се замени со функционирање на правната држава и словото на законот. Треба да одговараат оние кои вистински се огрешиле спрема народот и законите. Треба да се плашат само оние кои нанеле зло и направиле криминал.

Петто, мора да бидеме достапна Влада за народот. Ако можам јас за еден месец да минувам илјадници километри низ нашата земја и да правам контакти со народот, тогаш тоа ќе мора да го прави и секој еден кој ќе има одговорна позиција во новата влада. Мораме да ги слушаме и барањата на коморите, синдикатите, еснафските здруженија. Преку таквите консултации ќе прибираме идеи, размислувања, но и ќе се коригираме. Ќе формираме координативно тело раководено од министер кој ќе ја организира оваа работа.

Шесто, ќе имаме посебно внимание и почит кон верските заедници и религиозни групи согласно нашата идеолошка определба. Но исто така ќе ги почитуваме и маргинализираните групи и сојузи нудејќи општество без предрасуди и без стереотипи.

Седмо, Економија, раст и развој. Образование кое е квалитетно, и модерно. Шанса за младите и посебна стратегија за борба против иселувањето. Ќе понудиме решенија како дел од план со кои мора да се спротивставиме на егзодусот со иселувањето. Да ги задржиме луѓето кои тука ќе градат иднина. Да обезбедиме правда без исклучок. Здравство со стандарди и квалитет. Земјоделие кое ќе нуди можности за земјоделците, култура со почит кон традицијата и модерното, и без влијание на политиката. Ова се основите кои ќе ги следиме во идната програма. И ќе се трудиме да оствариме што е можно повеќе, и ако нема реализација на ветеното, тогаш казната од народот ќе дојде. Нема да има мешање на политиката каде не и е местото.

И уште сега сакам да кажам, ќе ветуваме реални работи кои ќе ги реализираме. Не сум човек кој може се да каже и вети само за да ги направам тие околу мене и пред мене да бидат задоволни. Јас ќе го ветам само она во што верувам и знам дека ќе го остварам.

За младите ќе имаме цел сет на мерки, нов пристап и нов начин за комуникација. Младите ќе бидат вреднувани и почитувани. Ќе имаме мерки со кои ќе им се помогне при вработувањето, ќе подобриме стандардите во образованието и пред се ќе ја имаат слободата која им недостасува. Партнерски однос кој тие го заслужуваат, разговор на рамноправни, и почитувани индивидуи.

Осмо идните функционери ќе мора да се откажат од луксузирањата. Доста е од луксузирање 28 години, на политичарите. Нема да има трошоци за непродуктивни работи, и за личен комодитет. Не може народот да е на сол и леб, а функционерите да се луксузираат. Не оди тоа тоа. Треба да се стави крај на таквиот морален хазард, јас ќе бидам прв меѓу еднаквите.

Деветто, Имаме јасни стратешки партнерства со ЕУ, САД и НАТО алијансата. Ќе работиме за ЕУ, ќе работиме за стандарди, и принципи, да си ги признаеме слабостите за да можеме да одиме напред. А ниските страсти во политиката ќе ги оставиме на страна. Тие партнерства се базирани на меѓусебна почит и поддршка, на вредности и взаемен интерес, а не непотребно и недостоинствено додворување. Еден мој пријател од една голема Западна земја членка на НАТО во една прилика ми рече, имаме проблем со Заев, се живо ветува насекаде, на никого не вика не. Од мене нема да чуете приказни дека на некого ќе му го омекнувам срцето само за да ни прогледа низ прсти, туку има да се засукаат ракавите и да се работи деноноќно.

И колку и да сакаат луѓето од сегашната власт да не наречат екстремни националисти, знаат дека ние сме луѓе родољуби и патриоти кои си ја сакаат земјата и ги бранат заедничките интереси. И кога говорам за македонизмот, говорам дека тој е основата на нашето општество на која треба да се развиваме, ниту антиквазицијата, ниту онаа насилна севернизација, која што ни се турка во последно време, туку Македонизам како космполитска идеја која треба сите нас да не врзува и да не обединува.

Десетто, Нема да бараме поддршка базирана на трговија со гласови, туку поддршка базирана врз програма и цели. Јас немам хипотеки кон никого во политиката, и јас и сите ние единствено можеме да обратиме кон оние кои не поддржуваат со работа и со принципиелен однос.

Ова е моралниот кодекс составен од принципи и вредности, а следува и програма. А промените кон подобро ќе се почувствуваат во првите 100 дена од мандатот на новата влада.

Ова е тешка работа, посебно во систем кој е навикнат на виткање кичма, и ќе има отпор, тоа го знам. Дали ќе биде лесно? Нема да биде лесно. Дали ќе ги решиме сите големи проблеми кои постојат? Не знам. Ама дали со сите сили ќе се бориме да успееме – е тоа Да! И тоа ви го ветувам стоејќи овдека пред вас со сиот свој морален интегритет и чест дека крваво, деноноќно ќе работиме за да успееме да ја видиме Македонија модерна европска земја членка на ЕУ, онаму каде што и е местото!

Верувајте во себе, верувајте дека доаѓа обновата. Затоа што обновата не е само слоган, туку нов начин на делување. Филозофија во која цврсто верувам. Обновата е среќна Македонија, горда и исправена. Земја на надеж, земја на сигурност. Обновата е и правда, безусловна правда. Нов начин на функционирање, искреност, чесност и честитост.

Следува Референдум за Македонија. 12-ти април 2020 година е тој ден.

Македонија е нашето се. Да ги поразиме оние кои носат порази. Изборот е Зоран Заев или Македонија. Народот ќе ја одбере Македонија.

Знам дека тоа е така.

12-ти април е денот кога ќе треба Македонија да стане. Да биде на нозе, тој е вториот 8 септември за нашата татковина. Да покажеме кичма, да победи моралот, сонцето да се вее и да свети најсилно.

Македонија тоа го може, затоа што таа е нашето се. Да го дадеме последниот атом од нашата сила, да се избориме за среќна иднина. За Македонија вреди секоја секунда од нашите живот борба за нејзе.

Знам дека ќе победиме, и знам дека Македонија ќе ја исправиме. Таа енергија ја гледам, и ја чувствувам насекаде ширум нашата држава.

Но она што е важно, е важно да им кажеме на сите, старо и младо, ова е наша битка и битка на нашата генерација. И ова е битка на мојот живот за она во што верувам, за она што ме воспитале моите родители, за она што ги одгледувам моите деца, овде се работи за сон, за идеја се работи за цел, а тоа е Македонија. Македонија достоинствена, наша, заедничка, обновена, почитувана. Горда.