Македонија 08. јули 2020. / 15:31

Меркел: Отворање на првите поглавја од преговорите со Македонија и со Албанија оваа година

Меркел: Отворање на првите поглавја од преговорите со Македонија и со Албанија оваа година

Германската канцеларка Ангела Меркел ги презентираше приоритетите на претседателството на нејзината земја со ЕУ во наредните шест месеци, споменувајќи ги само преговорите со С. Македонија и Албанија во однос на проширувањето.

Западниот Балкан, Африка, борбата против дезинформациите, миграцијата, Русија и Кина, се главните приоритети за Германија во делот на надворешната политика за наредните шест месеци.

-Пристапните конференции со С. Македонија и Албанија треба да се одржат оваа година и да се отворат првите поглавја, рече Ангела Меркел пред европратениците попладнево.

За Меркел отворањето на преговорите со Скопје и Тирана претставуваат важен сигнал за заложбата на ЕУ кон интеграцијата на западниот Балкан.

Доколку двете земји го одржат досегашното реформско темпо, првите поглавја од преговорите би можеле да бидат отворени во ноември или декември. Германското претседателство планира оваа тема да биде на дневен ред на Советот на ЕУ во ноември. Дотогаш Европската Комисија треба исто така да ги објави редовните извештаи за реформскиот напред во сите земји од регионот.

Европската Комисија минатата недела ја поднесе и нацрт преговарачките рамки на ЕУ за С. Македонија и Албанија до Советот.