Македонија 14. март 2021. / 13:05

Лефков: Три месеци по владата на Заев формирана фирмата за провизии при набавка на кинеските вакцини

Лефков: Три месеци по владата на Заев формирана фирмата за провизии при набавка на кинеските вакцини

Фантом фирмата Стабри Интернешенал преку која Заев и Филипче сакале да книжат провизии од кинеските вакцини е регистрирана само 3 месеци по формирањето на владата на Зоран Заев во 2017 година, рече Миле Лефков пратеник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција.

Тој приложи документи од Централниот Регистар на Хонгконг од кои, вели, се гледа дека истата е формирана на 22 септември 2017 година.

„На фантом фирмата Стабри Интернешенал според нашите документи и се префрлени 12.5 милиона долари за 200.000 вакцини, односно Заев и Филипче на оваа фирма и платиле 100% повисока цена од највисоката цена за која се продавани кинеските вакцини. Имено додека цел свет купува кинески вакцини за максимум 30 долари Заев и Филипче платиле 62.5 евра. Или што би се рекло на струмички 30 за Синофарм, 30 за Вицето“, рече Лефков.

Пратеникот праша како Стабри Интернешенал, фирма која има само тројца вработени, а ова се документите кои го потврдуваат тоа, како успева да го убеди Филипче дека ќе набави кинески вакцини, кое е портфолиото на фирмата и дали тој ја истражил истата пред да стапи во соработка?!

„Од документите кои ги имаме се гледа дека фирмата е формирана со само 10.000 Хонг Конг долари основен капитал, односно 1.000 евра. За јавноста да сфати, ова е единствената гаранција која истата ја има и е јавно достапна, а е депонирана како основачки капитал. Според информациите од Централниот регистар истата нема други средства. Очекуваме ЈО да ги земе во предвид сите документи и информации објавени во медиумите, како и овие денес, и да ја отвори истрага веднаш. Љупчо Николовски наместо да мачка путер, заедно со Заев и Филипче да си дадат оставки веднаш“, посочи Лефков.