Македонија 11. јули 2019. / 14:35

Костадинов: Создадовме реална економија со долгорочна стабилност

Костадинов: Создадовме реална економија со долгорочна стабилност

Портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов, посочи дека по години стагнација и уназадување, економијата е стабилизирана, расте и се разввива. ФДИ Интеленџенс, сервисот на Фајненшел тајмс, објави дека во периодот од јуни 2018 до мај 2019 во Македонија регистрирани се 184,4 милиони долари странски гринфилд инвестиции.

Тоа е раст од 200 отсо споредено со минатата 2017 година. Ова е одличен податок, особено имајќи предвид дека гринфилд инвестиции претставуваат инвестиции во бизнисот без претходна инфраструктура, деловен простор и вработени. За две години, вработени се околу 50 илјади граѓани, од кои 48 илјади во реалниот сектор – рече Костадинов.

Како што вели тој, тоа значи дека политиките даваат резултат. Со вистински економски политики создаваме реална економија со долгорочна стабилност, ориентирана и кон приватниот сектор.

Освен растот на гринфилд инвестициите и вработувањето, имаме раст и на извозот, додаде Костадинов. Според последните податоци на Државниот завод за статистика, во првите пет месеци од годинава, извозот е зголемен за 14,8 отсто во споредба со истиот период од минатата година.

Ова се само дел од последните податоци што ја докажуваат успешноста на економските политики на Владата предводена од СДСМ. Довербата во економијата е вратена, се реализираат нови инвестиции, расте индустриското производство, невработеноста опаѓа. Зборот важи. Како одговорна партија дадовме збор, се посветиме на развој на економијата, нови работни места, повеќе пари и подобар животен стандард на сите наши граѓани – рече Портпаролот на СДСМ.