Македонија 17. ноември 2020. / 14:40

Коњановски: Студентите се целосно заборавени, во ниту еден сет економски мерки не немаше нас

Коњановски: Студентите се целосно заборавени, во ниту еден сет економски мерки не немаше нас

Одбележувајќи го 17-ти ноември, меѓународниот ден на студентите кој претставува асоцијација на борбата за демократско образование и квалитетен студентски стандард во име на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ упатуваме искрена честитка до секој студент во нашата држава, ова денеска преку изјава за медиумуте го истакна Дамјан Коњановски од ВМРО-ДПМНЕ.

-На овој ден кога во многу држави се говори за напредни, развојни, едукативни програми и планови кога се говори како дополнително да се подобри веќе совршениот образовен систем, студентскиот стандард и условите за студирање со жалење можеме да констатираме дека за разлика од тие држави, ние и оваа година говориме за голготата со која се соочуваат македонските студенти за жалосната реалност со која се соочува секој македонски студент. Во година на пандемија, ние студентите бевме повторно заборавени. Во ниту еден сет од таканаречени економски мерки не немаше нас или бевме присутни се разбира селективно повеќе ради звучност а несуштински и вистински. Никаква конкретна поддршка за студентите и студентскиот стандард, вели Коњановски.

Тој додава дека како студенти и членови на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ уште во септември побаравме сите студенти да бидат ослободени од партиципацијата, конкретна мерка наменете за сите редовни студенти запишани на државните универзитети за учебната 2020-2021 година без разлика во која година од студирањето се наоѓаат.

Со оваа мерка директно ќе се помогнеше на сите редовни студенти и на околу 20.000 семејства кој најголемиот дел врзуваат крај со крај во време на економски колапс. Но, за жал ова наше барање беше изигнорирано, тоа беше директно игнорирање на сите редовни студенти и сите студентски барања и очекувања. Очекувања кои се базираа на многуте ветувања од кој не видовме ништо. Во името на сите студенти во Македонија јавно прашувам каде се бизнис центрите за млади, каде е фамозно најавуваниот проект гаранција за млади. Каде се проектите за подобрување на студентскиот стандард и уште многу други ветувања кои се даваа на студентите, а кој за жал останаа само ветувања. И денес на овој меѓународен ден на студентите со разочарување констатираме дека сеуште наши колеги-студенти живеат во студентските домови со лебарки и се хранат под секаков светски стандард. Зар ова е подобриот студентски стандард? За жал тоа е студентската голгота и нашата жална реалност, вели Коњановски.

Тој додава дека затоа на овој ден ги повикуваме сите студентски организации за активизам и активно учество во залагањата и барањата за подобар студентски стандард и подобро образование за заедништво кога се работи за интересите на студентите.

Да не дозволиме студентите и студентските организации да бидат ад-хок користени за нечии интереси и политички цели бидејќи тоа не е и не смее да биде основата на студентскиот активизам. Ние студентите сме иднината на Македонија, ние сме идните професори, лекари, инженери, агрономи и технолози. Сите ние имаме исти потреби, исти интереси, исти замисли и исти очекувања. Токму затоа и на овој 17-ти ноември имаме исти конструктивни и конкретни барања и исти очекувања за подобар студентски стандард и подобри услови за студирање за кој постои сериозна итност. Нема време за пролонгирање, нема време за празни ветувања. Студентите тоа не го заслужуваат, вели Коњановски.