Македонија 26. март 2019. / 15:00

ИВЗ: Нема компромис за стопирање на изградбата на џамијата во Охрид, ние ќе градиме

ИВЗ: Нема компромис за стопирање на изградбата на џамијата во Охрид, ние ќе градиме

Реставрацијата на Алипашината џамија во Охрид и изградбата на 32-метарското минаре за Исламската верска заедница е завршена работа. Градежните работи се во тек и нема да престанат, а компромис за стопирање на изградбата нема да дозволат, најавија од ИВЗ иако Обвинителството донесе решение за забрана за изведување градежни работи. Од Исламската верска заедница велат дека секој ден одат на судски рочишта, а тоа го гледаат како претеран притисок.

Во Охрид моментно постои само Алипашината џамија, но и нејзината реконструкција наидува на несфатливи пречки, велат од ИВЗ.

Од Верската заедница велат дека реагирале до Владата оти чашата се прелеала во моментот кога реставрацијата на Алипашината џамија и изградбата на минарето биле оспорени од здружението „Совест“.

За средбата меѓу претставниците на здружението, премиерот Зоран Заев и в.д. градоначалникот на Охрид, Константин Георгиевски, од ИВЗ велат дека не е добро Владата да поддржува оспорување на чувствата на еден народ.

Томе Џамтоски од „Совест“ претходно рече дека премиерот Заев им ветил дека ќе биде поставена жолта лента за забранет пристап до џамијата во Охрид, но такво нешто нема.

Основото јавно обвинителство отвори предмет за градежните работи на џамијата, а обвинителот констатирал дека правното лице опфатено во истрагата нема правосилно одобрение од Министерството за транспорт и врски. Судот по барање на Обвинителството донел решение за забрана за преземање и изведување градежни работи на објектот. Но, решението не се почитува.

По извршен увид на терен, се забележи дека мерките на претпазливост не се почитуваат од страна на осомничените, а за утврдување на промената на фактичката состојба во повеќе наврати од страна на јавниот обвинител е издадена наредба до градежен инженер, кој излегуваше на самото место во присуство на полициски службеници, изјавија од Обвинителството.

Во предметот на Обвинителството опфатени се 8 лица, некои се физички, а други правни субјекти. Меѓу нив се нарачателите и изведувачите на градбата.