Македонија 08. мај 2020. / 15:12

Ѓорѓиевски: Дали Дончев веќе ја напуштил државата и дали Заев и Русковска ќе преземат одговорност?

Ѓорѓиевски: Дали Дончев веќе ја напуштил државата и дали Заев и Русковска ќе преземат одговорност?

Дали е вистина дека Ден Дончев веќе ја напуштил државата и дали Зоран Заев и Вилма Русковска ќе преземат одговорност за тоа, запраша на денешната прес-конференција членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Орце Ѓорѓиевски.

ЈО со месеци молчи и не презема никакви активности против Дончев, иако истиот е посочен од страна на Вера Иванова, сопственичка на Диамед и нејзиниот адвокат, како човек кој заедно со Зоки Кичеец, омилениот рекетар на Зоран Заев барале удел во нејзината фирма, па откако не им бил даден уделот барале дел од парите од продажбата на фирмата. Ден Дончев континуирано во период од неколку месеци ја минирал продажбата на Диамед на странски инвеститор, токму со таа причина. Ден Дончев е еден од клучните играчи на криминалниот октопод и неговото евентуално завршување во притвор би значело откривање на сите пикантерии, изјави Ѓорѓиевски.

Ѓорѓиевски додаде дека затоа ЈО молчи и заедно со Заев дозволија да избега, затоа што само така се штити самиот Зоран Заев.

Обвинителството иако има докази против Дончев не покрена истрага и овозможува тој да избега. ЈО молчи и сега откако јавно медиуми обелоденија дека Дончев земал и до 2 милиони евра мито од фирми кои вршеле здравствени услуги на територија на Република Македонија за навремено да им се исплатат парите од ФЗОМ кои што впрочем им следуваат согласно закон. Доказите за овој криминал според објавеното во медиумите ги имаат и во ЈО, но реакција до денес нема. Нема затоа што ЈО го штити Зоран Заев кој што е главата на криминалниот октопод, со чие знаење се вршени сите дејствија. Одговорност за ова мора да има. Заштитени пред лицето на правдата во Република Македонија не смее да има, потенцираше Ѓорѓиевски.