Македонија 15. август 2020. / 22:45

Германците го кренаа гласот: Сакаме повеќе работници од Западен Балкан

Германците го кренаа гласот: Сакаме повеќе работници од Западен Балкан

Германските бизнисмени изразија незадоволство од одлуката на владата на земјата да го ограничи приливот на трудот од Западен Балкан на 25.000 годишно.

Според Ханделсблат, „бизнисмените изјавуваат дека регулативата поврзана со Западен Балкан, која е во сила од јануари 2016 година, е успешен модел на германската миграциска политика, затоа што легалниот прилив на работници од Албанија, БиХ, Косово, С. Македонија, Црна Гора Горе и Србија – е намалена илегална имиграција “.

Дојче веле исто така објави дека законот, кој предвидува „само“ 25.000 луѓе годишно, наишол  со критики од повеќе страни и дека оваа уредба не е само во корист на компаниите, туку и на германските фондови за социјално осигурување.

Ханделсблат понатаму пишува дека наместо да утврдат квота, политичарите треба да воведат поефикасни процедури за виза. Исто така се наведува дека јавноста не е исплашена поради зголемениот прилив на работници од споменатите балкански земји.

Учеството на невработените и примателите на социјална помош, меѓу оние што спаѓаат во Регулативата за Западен Балкан, сега е најниско во однос на сите други групи мигранти. Покрај тоа, граѓаните на Западен Балкан подобро се прилагодиле на животот во Германија, во смисла на наоѓање на работа и заработка.

Повеќе од 54 проценти работат во својата професија, како квалификувани работници, додека 42% работат како т.н. помошни работници. Повеќето работници од Западен Балкан се во градежната индустрија.