Македонија 09. август 2019. / 10:58

Гајсер: Слепилото на политичките елити и злонамерниот меѓународен притисок ја доведоа Македонија до степен на корупција

Гајсер: Слепилото на политичките елити и злонамерниот меѓународен притисок ја доведоа Македонија до степен на корупција

Преку фејсбук статус, во кој ги објаснува причините за објавување на видео снимките Ларис Гајсер, го објави вториот дел од неговите написи, за како што вели, корупцијата во Македонија.

На некој начин им се додворува на македонските граѓани и вели дека неговите намери се искрени, да поттикне борба против корупцијата и независното судство. Освен тоа го критикува односот на ЕУ кон Македонија и посочува дека е време земјава да влезе во Унијата.

-Од 2015 година следам и известувам како група од неспособни политичари (десничари и левичари) и непријателски странски сили, како си играат со животот и судбината на Македонските граѓани. Слепилото на политичките елити заедно со злонамерниот меѓународен притисок ја доведоа Македонија до степен на корупција и опасно ограничен суверенитет.

Сите мои поранешни написи и говори беа во насока за да спречам Македонија да биде понижена, да ја предупредам ЕУ за нејзиниот погрешен пристап и за да ја спречам меѓународната заедница да направи неприфатлив преседан. Преседаните на Балканот ретко носат придобивки на меѓународната заедница.

Јас не сум богат. Немам големи финансиски фондови за да спроведам експериментални револуции. Како и моите пријатели од „Ла Верита“, мразам глупост и манипулации. Ние верувме во човечката интелигенција и во слободата. И двете секогаш наоѓаат начин да испливаат на површина и да преовладат. Дури и по подолги периоди на понижување. Мојата надеж, денес, преку моите написи е да ги поттикнам добрите, се уште независни, слободни судии, кои навистина веруваат во владеење на правото, да ги истражат наодите и да направат од Македонија светол пример на стабилна земја.

Одбегнувајќи да бидам инволвиран во меѓународни политички препирки, сакам само да дадам свој придонес во потрагата по вистината за да им помогнам на македонските граѓаните да најдат сила на патот кон успешна држава.
Имајќи ги предвид комплексните геополитички промени, ние Европјаните и должиме стабилност на Македонија, сигурност и историска мудрост. Наместо да биде вештачки изолирана, Македонија треба што поскоро да стане член на нашата несовршена Европска Унија, со што ќе не направи посилни и побогати, напиша Гајсер.