Македонија 17. јануари 2019. / 11:49

(ФОТО) Ова е Вербалната нота што МНР ја испрати до Грција

(ФОТО) Ова е Вербалната нота што МНР ја испрати до Грција

Соседите освен што известуваат, имаат и толкувачка изјава, му рече вчера грчкиот премиер Алексис Ципрас на лидерот на опозициската Нова демократија, Киријакос Мицотакис, за време на расправата во грчкиот Парламент во однос на испратената Вербална нота од македонското МНР во која се соопштува дека се исполнети обврските согласно Договорот од Преспа.

Целиот допис на шест страници од официјално Скопје до официјална Атина, грчкиот премиер вчера го достави до Парламентот и пратениците, а документот стигна и до новинарите кои синоќа го следеа гласањето доверба на владата на Ципрас.

На почетокот од Вербалната нотата, Министерството за надворешни работи на Република Македонија го известува Министерството за надворешни работи на Грција дека на 20 јуни Договорот од Преспа беше ратификуван во собранието, а на 11 јануари 2019 дека „согласно Членот 1 (3) (е), Членот 1 (4) (д). Членот 1 (11) и Членот 1 (12) од Договорот, Собранието на Република Македонија ја усвои одлуката за прогласување на уставните амандмани XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на Уставот на Република Македонија и одлуката за прогласување на уставниот закон за спроведување на амандманите од XXXIII до XXXVI на Уставот на Република Македонија“.

Во продолжение објаснето е она што всушност Ципрас го спомена во синоќешното обраќање во Парламентот во однос на јазикот и државјанството.

Документот во продолжение, ги содржи одлуките за уставните амандмани, исто онака како што на 12 јануари беа објавени во Службен весник.

Како и на сите официјални документи од Македонија до Грција, така и на овој ставен е печат дека земјата „од Грција е призната како ФИРОМ/ПЈРМ“.