Македонија 12. ноември 2020. / 14:32

Филипче: Многу мал број на деца се заболени од Ковид-19

Филипче: Многу мал број на деца се заболени од Ковид-19

Има многу мал број случаи на Ковид – 19 во градинките, а тоа се обично случаи што го носат вирусот од надвор, информира министерот за здравство Венко Филипче, кој заедно со министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска во Поликлиниката Букурешт присуствуваше на предавање на воено санитетски возила од Армијата на времено користење на јавното здравство со цел да се помогне во справувањето со пандемијата и грижата за населението.

Според него, и светските исксуства се такви, односно многу е мал бројот на деца кои заболуваат и затоа, потсети, беше и препораката градинките да се отворат.

– И тогаш и сега анализите покажуваат дека многу мал број деца се практично заболени. Мислам дека беше одлична препорачаната стратегија да се отворат градинките и делумно училиштата, изјави министерот Филипче.