Македонија 11. март 2021. / 13:50

Филипче: Имаме капацитет за тестирање на сите попишувачи, гарантираме безбедност

Филипче: Имаме капацитет за тестирање на сите попишувачи, гарантираме безбедност

Со сите капацитети ќе излеземе во пресрет за да обезбедиме безбедност на попишувачите што ќе го спроведуваат Пописот на населението, порача министерот за здравство Венко Филипче.

Одговорајќи на новинарско прашање рече дека се подготвени и за правање тестови и оти има капацитети да се направат и да се промени протоколот доколку има потреба, меѓутоа смета дека самиот протокол е доволен за заштита од Ковид.

-Имаме капацитет да ги направиме сите потребни тестови. Меѓутоа, тоа не беше ставено во протоколот. Можеби треба да се промени. Апсолутно со сите капацитети ќе излеземе во пресрет да обезбедиме безбедност. Мислам дека самиот протокол којшто вклучува и на попишувачите и на граѓаните е сосема доволен затоа што ги прати истите принципи на превенција на болеста. Никаде каде што имаше почитување на принципите на превенција ние не видовме проблем. Само таму каде што имаше прекршување на мерките, изјави Филипче.

Тој наведе дека засега вакцините се наменети само за здравствените работници.