Македонија 14. јуни 2020. / 21:02

Џафери: Партиите нека постигнат консензус, па ќе ја исполнам мојата уставна обврска

Џафери: Партиите нека постигнат консензус, па ќе ја исполнам мојата уставна обврска

Претседателот на Собранието Талат Џафери им порачува на лидерите на политичките партии да постигнат консензус за датумот на одржувањето на предвремените парламентарни избори, а потоа вели тој ќе си ја исполни неговата уставна обврска да ги распише изборите.

Џафери во изјава за 360 степени всушност му одговара на претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Оливер Деркоски, кој претходно во изјава за МИА рече дека смета оти нема причина за закажување на седница на ДИК заради фактот, што според него, за да продолжи целиот изборен процес треба прво претседателот на Собранието да донесе решение со нов датум за избори.

-Се знае според Уставот кој распишува избори. Јас како претседател на Собранието ги распишав изборите на 12 април, кога ме информираа дека има консензус. Нека постигнат консензус и ќе ја исполнам својата уставна обврска, порачува Џафери.